Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Двама убити при снощните антиправителствени протести в Иран

Двама убити при снощните антиправителствени протести в Иран

Двама протестиращи са били убити в Иран снощи при демонстрациите срещу скъпотията и срещу правителството, потвърди полуофициалната агенция „Мехр“, цитирана от „Асошиейтед прес“.
Демонстрациите, започнали в четвъртък заради острите икономически проблеми в страната, се очертават като най-мощните в Ислямската република след протестите около спорните президентски избори през 2009 г.

В Деруд – град на около 325 км югозападно от Техеран, в западната провинция Лорестан, протестиращи се събрали на неразрешен от властите митинг, който продължил до късно снощи, съобщава „Мехр“. Агенцията цитира Хабиболах Ходжастепур, заместник по сигурността на провинциалния губернатор, който казал, че в резултат на действията на провокатори незаконното сборище предизвикало сблъсъци, при които двама от протестиращите били убити.

Той не съобщи каква е причината за смъртта на двамата, но добави, че „полицията и силите за сигурност не са стреляли с куршуми срещу хората“. Според него те били убити от чужди агенти, а не от силите на реда. „Ние открихме доказателства за присъствието при сблъсъците на врагове на революцията, на групировки на такфири и чужди агенти“, каза Ходжастепур. Такфири е термин, използван в Иран за сунитски екстремисти, особено за членове на ИДИЛ.

Две тела, лежащи на земята в Деруд, се видяха на видеокадри, разпространени в социалните мрежи снощи, като в кадрите се чуваха и изстрели, но тогава още не можеше да бъде потвърдено, че има убити, посочва АП.
Масовите протести обхванаха редица градове, включително Машхад и столицата Техеран. Според агенцията в тях са участвали хиляди хора. Вчера властите съобщиха за най-малко 50 арестувани протестиращи досега.

Според държавната телевизия някои от протестиращите са скандирали името на сваления през 1979 г. проамерикански шах Реза Пахлави, принуден да избяга в изгнание и починал по-късно.

Днес друга полуофициална агенция – ИЛНА, съобщи, че само в град Арак, на 280 км южно от Техеран, са арестувани около 80 души.

АП отбелязва, че въпреки избухналите на редица места сблъсъци, полувоенният и хардлайнерски настроен Корпус на гвардейците на ислямската революция и неговите местни подразделения не са се намесвали, както правеха по време на неразрешените демонстрации през 2009 г. Според някои анализатори извън Иран това вероятно се дължи на факта, че икономическите протести се трупат като негативи на сметката на смятания за умерен президент Хасан Рохани, чиято администрация сключи ядреното споразумение със световните сили, което видимо не удовлетворява хардлайнерите около духовния лидер аятолах Хаменей. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.