Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН ще разследва въздушните атаки срещу граждански обекти в Северозападна Сирия

ООН ще разследва въздушните атаки срещу граждански обекти в Северозападна Сирия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш реши да учреди комисия, която да разследва въздушните атаки срещу обекти под егидата на ООН и срещу граждански инфраструктурни обекти в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това съобщи самият Гутериш днес, като посочи, че е получил демарш – формална дипломатическа петиция – от 10 страни членки на Съвета за сигурност.

Това означава, че две трети от страните от Съвета за сигурност са настояли за такова разследване. Въз основа на това генералният секретар, съгласно пълномощията, дадени му от член 97 на Устава на ООН, взе решение да учреди комисия, която да разследва поредицата от инциденти в Северозападна Сирия, станали след подписването през септември м.г. на руско-турския меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона за деескалация, се казва в разпространено днес съобщение на секретариата на ООН.

Разследването ще проучи обстоятелствата около разрушаването или нанасянето на щети на обектите, вписани в списъка на така наречените „неконфликтни обекти“, и на обектите, намиращи се под егидата на ООН. Комисията ще анализира данните за тези инциденти и ще информира генералния секретар за резултатите от своята работа, съобщиха от ООН. Гутериш призова всички страни да сътрудничат с комисията. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.