Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Как още е можело да се нарича Ататюрк?

Как още е можело да се нарича Ататюрк?

Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш – това са някои от имената, предложени на основателя на турската република след приемането на закона за фамилните имена в страната.

В крайна сметка Мустафа Кемал приема името Ататюрк (баща на турците), с което е известен и до днес, но какви други предложения е имало навремето и какво означават те разкрива турският в. „Айдънлък“, пише БТА.

Един от вариантите е бил „Етел“, което, както се твърди, е оригиналното произношение на името „Атила“, означаващо голяма река. Името „Етелалп“, или „голям герой“, е било друго от предложенията за фамилия на големия турски лидер.

„Коркут“ (безстрашен, свиреп, решителен); Чогаш (слънце, светлина), Бегит (силен, здрав) и Беше (избран, изтъкнат, виден) са някои от другите предложени алтернативи, наред с варианти като „Токуш“, „Ергин“, „Салър“, „Емен“, „Язър“, „Улаш“ и „Аръз“.

Според закона за фамилните имена в Турция, приет през 1934 г., фамилните имена стават задължителни в страната. Това е една от реформите на Мустафа Кемал, осъществени в социалната сфера. Самият той приема името „Ататюрк“ със закон, гласуван единодушно от турския парламент на 24 ноември 1934 г.

На 17 декември същата година е издаден друг закон, с който е забранено фамилното име „Ататюрк“ да се използва от други лица.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.