Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Книга за живота на Ататюрк, струваща 2 500 лири беше изкупена за часове, сайтът на издателството се срина

Книга за живота на Ататюрк, струваща 2 500 лири беше изкупена за часове, сайтът на издателството се срина

Тази сутрин, в 09.05 ч. (часът, в който е констатирана смъртта на Ататюрк) Турция беше пусната за продажба книгата „Мустафа Кемал“ на турския журналист от в. „Сьозджю“ Йълмаз Йоздил на цена 2 500 турски лири (приблизително 400 евро).

Още в първите минути на продажбата сайтът на издателството „Кърмъзъ Кеди“ се срина, предадоха турските медии.

Книгата е ръкописна и е издадена само в тираж от 1881 екземпляра (рождената дата на Ататюрк), обявена е за продажба само чрез интернет.

Но още при първите опити за поръчка след 09.05 ч. е имало проблеми с достъпа до сайта на издателството. Потребителите обясняват, че се е отварял прозорец с надпис: „Невъзможен достъп“. По-късно проблемът е отстранен.

Към 11.45 ч. статистиката на сайта на издателството е отчела 93 продажби от обявените 1881 бройки.

От друга страна, в социалните медии се появиха и реакции срещу злоупотребата с паметта на Ататюрк. Реакциите бяха насочени главно към това, че обичта към Ататюрк не трябва да се използва с търговска цел.

За сравнение, минималната заплата в Турция е 2 020 лири, а книгата струва 2 500, т.е. около 400 евро.

В отговор на критиките, авторът на книгата Йълмаз Йоздил заяви: „Това е книга за колекциониране, а не е сметка за ток или газово отопление. Никой не е длъжен да плаща такава цена. Никой не е длъжен да я купува.“

Приходите от книгата възлизат на 4 702 500 турски лири.

Книгата „Мустафа Кемал“, която дни наред не слизаше от дневния ред на Турция, е изчерпана за три часа и петдесет и шест минути, съобщи сайтът „Хаберлер“. /Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.