Home»ЗДРАВЕ»Не яжте семките на динята

Не яжте семките на динята

През сезона на дините и пъпешите всички сме готови да хапваме от охладените плодове почти всеки ден. През лятото те са любим десерт на много хора.

Любителите на дините понякога случайно поглъщат семките заедно със сочната червена сърцевина. Диетологът Мария Розанова предупреди, че яденето на динята заедно със семките може да причини сериозни храносмилателни разстройства.

„Обвивката на динените семки е много плътна и най -често при поглъщането им те не се смилат. Ако случайно погълнете няколко семена няма да се случи нищо ужасно, но в големи количества те могат да причинят запушване на храносмилателния тракт и развитие на някои патологии „, отбеляза диетологът пред в. „Известия“.

Според Розанова има хора, които трябва да ядат плода напълно почистен от семки: това са преди всичко децата под 3-годишна възраст, защото могат да се задавят. Експертът съветва бременните жени и кърмещите майки да внимават, тъй като динените семки са фактор за отключването на алергии.

Белите семки в динята могат да показват не само незрялост на плода, но и употребата на повече нитрати при отглеждането.

Семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която се разгражда в човешкото тяло, освобождавайки амоняк. За здравите хора това не е голяма беда, но при наличието на определени заболявания на отделителната система и с развитието на цитрулинемия може да навредите сериозно на здравето си. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.