Home»ЗДРАВЕ»Прасковите укрепват имунитета и защитават кожата

Прасковите укрепват имунитета и защитават кожата

Една средно голяма праскова осигурява почти 10 % от дневния минимален прием на фибри. В допълнение към предотвратяването на запек и подпомагането на доброто храносмилане, прасковените фибри помагат да се контролират нивата на кръвната захар.

Прасковите съдържат и пребиотици, които хранят полезните бактерии в червата, свързани с противовъзпалителни действия, укрепването на имунитета и подобряването на настроението.

Една праскова ни дава около 15 % от необходимото дневно количество витамин С и около 10 % от витамин А.

Витамин А в прасковите помага за образуването на лигавицата в дихателните пътища, а по -твърдите мембрани образуват по-добри защитни бариери, твърди диетологът Синтия Сас.

Този плод съдържа и бета-каротин, който е важен за здравето на кожата, предпазва от слънцето и прави кожата сияйна.

Витамин С е необходим за производството на колаген, подобрява еластичността на кожата и предотвратява нейното отпускане. Прасковите също така хидратират добре тялото, защото повече от 85 % от пресните праскови са вода.

Лутеинът и зеаксантинът в прасковите помагат за защитата на ретината и лещата. Доказано е също, че намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта – две често срещани очни заболявания.

Полифенолните антиоксиданти в прасковите инхибират растежа и разпространението на ракови клетки, особено рак на гърдата. Проучване сред жени е показало, че два плода се открояват като защитни – по-високата консумация на горски плодове и праскови е свързана с по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

Синтия Сас добавя, че скорошни изследвания показват, че биоактивните съединения в прасковите имат противовъзпалителни и противозатлъстяващи свойства. Способността им да регулират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, ги прави подходящ избор за поддържане на здравословно тегло.

Известно е, че антиоксидантите, открити в прасковите, се борят с оксидативния стрес, който по същество е дисбаланс между производството на свободни радикали, които увреждат клетките, и способността на организма да противодейства на вредното им въздействие. Това е от решаващо значение за здравето на мозъка, тъй като е известно, че оксидативният стрес е причинител на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Калият в прасковите (една праскова ни дава осем % от препоръчителния дневен прием на калий) помага за регулиране на кръвното налягане, действайки като естествен диуретик за премахване на излишния натрий и течности от тялото. Това облекчава натиска върху сърцето и артериите, а също така помага срещу подуване на корема, обяснява диетологът.

Експертът препоръчва да се ядат пресни праскови, както и да бъдат консумирани в смути в комбинация с овесени ядки. Прасковеният пай и компотът също са вкусен избор.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.