Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Първи крачки от последния валс на Меркел с властта

Първи крачки от последния валс на Меркел с властта

Ангела Меркел ще се оттегли като германски канцлер, когато мандатът й приключи през 2021 г., заяви партиен източник в понеделник пред АФП, след като поредица от политически кризи и регионални дебати по гласуването разтърсиха крехката коалиция.

Често приветствана като най-могъщата жена в света и де факто лидер на Европа, поради отслабените ѝ позиции Меркел е изправена пред нарастващи призиви за изясняване на плановете за това кой ще я наследи след 13 години на власт.

Говорейки по време на срещата на своя дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) в понеделник, един ден след болезнените резултати от изборите в провинция Хесен, Меркел разказа, че планира да се откаже от ръководството на партията – роля, която заема от 18 години.

Тя каза, че иска да завърши четвъртия си мандат като канцлер, но подчерта, че това ще бъде „последният й мандат“, каза източник на партията пред АФП.

„Тя наистина беше тъжна и изобщо огорчена и поиска дискусията за това кой ще я наследи да бъде проведена по един мирен начин“, каза източникът, добавяйки, че думите на Меркел бяха посрещнати с овации.

Очакваше се германският лидер ветеран да се кандидатира за преизбиране като лидер на ХДС на партийния конгрес през декември.

Меркел досега винаги настояваше, че позицията на партиен ръководител и канцлер в най-добре развитата икономика на Европа, трябва да се държат от един и същ човек.

Алтернатива за Германия злорадства

Силата на Меркел започна да гасне след съдбовното решение от 2015 г. да запази отворени границите на Германия, като в крайна сметка позволи на повече от един милион мигранти да влязат в Германия.

Масовите пристигания дълбоко поляризираха Германия и бяха приети като подхранване възхода на крайната десница.

Като се противопоставя на новодошлите, антиимигрантската Алтернатива за Германия (АзГ) сега вече е най-голямата опозиционна партия в Бундестага и след силно представяне в Хесен в неделя сега има места във всички провинциални парламенти на Германия.

Лидерът на АзГ съюз Йорг Мойтен приветства евентуалното оттегляне на Меркел като „добра новина“.
Кой ще поеме юздите?

Репортерът на в. „Ди Велт“ Робин Алексзандер заяви, че сега вероятно ще се разчисти пътят избраният наследник на Меркел, генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, да поеме юздите, ако до декември не се появи друг надежден кандидат.

„Двете жени поеха инерцията, защото никой от техните опоненти не е готов за това“, каза той.

Други кандидати също чакат, включително амбициозния министър на здравеопазването Йенс Шпан, който често критикува Меркел.

Изненадващите новини за Меркел се появиха, след като ХДС и нейният младши федерален коалиционен партньор социалдемократите (СДП) претърпяха тежки загуби на изборите в неделя в провинция Хесен.

Само две седмици по-рано консервативната братска партия на Меркел ХСС претърпя подобен неприятен резултат в Бавария.

И двете гласувания бяха възприети като осъдителни присъди на голямата ляво-дясна коалиция на Меркел в Берлин, която се плъзга от криза в криза, често по горещия и емоционален въпрос за миграцията.

„Грешка“ да се придържате към властта

В. „Франкфуртер Алгемейн Цайтунг заяви в неделя, че ще бъде „грешка“ на Меркел да не пуска властта.
„Предавайки жезъла по своя воля, тя би показала, че знае същото, което всеки знае: краят на канцлерството ѝ се приближава.“

Първата стъпка на Меркел към изходната врата вероятно ще изпрати вълни в целия Европейски съюз, където тя е служила като маяк на стабилност, тъй като блокът се бори с множество глобални кризи, Брекзит и един непредвидим съюзник в Белия дом.

Докато все още е широко уважавана в чужбина, неотдавнашните й неприятности у дома оставиха Меркел далеч от европейската сцена, което ще попречи и осуети натискът на френския президент Емануел Макрон да реформира еврозоната заедно с Меркел.

Въпреки световната си позиция, Меркел няма намерение да търси длъжност в Европейската комисия, след като напусне германската политика, заяви източникът от ХДС пред АФП, въпреки спекулациите в Брюксел.

Социалдемократически ултиматум

Но жената, наричана „вечния канцлер“, не може да избере собствения си график – и оттеглянето ѝ може да се ускори, ако нейният младши коалиционен партньор свали правителството преди 2021 г.

Ръководителят на СДП Андреа Налес заяви, че нейната лявоцентристка партия, която е най-старата в Германия, не успя „да се освободи от правителството и да извади ясен собствен профил, след като е била част от многобройни, натоварени с компромиси „големи коалиции“.

Тя каза, че в момента в СДП ще бъде предложен „документ за обсъждане“ в Берлин, който да изисква конкретен напредък по ключови въпроси до следващия октомври, включително пенсионни права и по-добри грижи за децата, преди да реши дали да остане в коалицията.

Все по-голям брой членове на СДП призоват партията да напусне правителството и да ближе раните си в опозиция, тъй като понастоящем на избори в цялата страна социалдемократите с техните 15 % остават като резултати под Алтернатива за Германия с нейните 16%. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.