Home»АКТУАЛНО»Смъртните случаи от Covid-19 по света вече са над 3 милиона

Смъртните случаи от Covid-19 по света вече са над 3 милиона

Над 133 милиона и 34 хиляди са регистрираните случаи на Ковид-19 в световен мащаб. Смъртните случаи, причинени от коронавирус, вече са над 3 милиона, съобщава агенция Ройтерс.

За една година са били достигнати 2 милиона смъртни случаи, но следващият милион починали са били регистрирани само за период от около 3 месеца.

Причините за бързото разпространение на коронавируса и големият брой починали са свързани с новите и силно заразни щамове, смятат здравните власти. Отчита се също и обществената умора от ограниченията, налагани заради Covid-19.

Собственици на италиански ресторанти и други хора, разгневени от затварянето на бизнеса им за седмици, се сблъскаха с полицията по време на протест пред парламента в Рим.

Междувременно президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че до 19 април всички американски граждани, които са на възраст над 18 години, ще имат достъп до ваксини срещу коронавирус, което е с две седмици по-рано от предишния обявен срок – 1 май. Байдън подчерта, че новите щамове водят до ново увеличаване на случаите на заразени и призова особено възрастните американски граждани да не се колебаят да се ваксинират.

Досега Covid-19 е отнел живота на над 555 хиляди души в Съединените щати, с което страната се нарежда на първо място в света по смъртни случаи заради коронавирус.

На второ място е Бразилия, която регистрира рекорден брой смъртни случаи, свързани с коронавирус, в рамките на едно денонощие – почти 4200.

От континентите най-много жертви на вируса има в Европа – близо 1 милион и 100 хиляди. 60 процента от случаите там са в пет страни – Великобритания, Русия, Франция, Италия и Германия. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.