Home»АНАЛИЗИ»„Турски капан“ ли е споразумението за Брекзит?

„Турски капан“ ли е споразумението за Брекзит?

Външният министър на Великобритания Джеръми Хънт е предупредил Тереза Мей, че страната „може да попадне в капана, в който се намира Турция“, пише турската редакция на Евронюз.

Докато в парламента на Обединеното кралство са налице сериозни различия относно споразумението за развод с ЕС, то според информация на в. „Телеграф“ съществува убеждението, че след Брекзит Лондон може да изпадне в ситуация, наречена „Турски капан“ (Turkey trap), посочва Евронюз.

Хънт е обърнал внимание на факта, че евентуалното бъдеще на Великобритания също може да се окаже като това на Турция, която е в преговорен процес за присъединяване към ЕС от трийсет и една години насам. Предупреждението на британския външен министър към премиера Мей дава повод да се смята, че ако текстът на споразумението не се промени, това може да доведе до отхвърлянето му в парламента.

Хънт, който дойде на мястото на подалия оставка Борис Джонсън е един от шестимата министри в кабинета на Мей, които открито изразяват загрижеността си относно споразумението. Хънт е загатнал, че шейсет и шест души от консерваторите може да гласуват против споразумението, се твърди в новината.

Вътрешният министър на Великобритания Саджид Давид също изтъкна съображенията си, че след Брекзит договорите за свободна търговия, които иска Обединеното кралство може да не бъдат подписани. На Турция, която е подписала Митническия съюз с ЕС, също се налагат ограничения в свободната търговия и затова страната иска преразглеждане на договора за Митническия съюз.

Информацията, която разпространиха британските медии относно правителственото заседание след оставката на двама министри от кабинета, което от своя страна застраши премиерския пост на Мей, е потвърдена и от мнозина правителствени източници, се твърди още в публикацията.

Премиерът Тереза Мей се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за окончателен вариант на споразумението, но желаните резултати така и не бяха постигнати.
Лидери и дипломати от различни държави начело с германската канцлерка Ангела Меркел изтъкват, че съществува вероятност срещата на върха на Европейския съвет в края на седмицата да не се състои, заради въпросите в областта на сигурността, риболова, търговията и Гибралтар.

Испания, Франция и Германия имат сериозни възражения спрямо настоящият текст. Мей вярва, че в събота ще се постигне напредък по всичките тези въпроси.

Подчертава се, че опасението на министрите е регулирането на митническите спогодби, което ще започне като временна мярка, впоследствие може да се превърне в трайна тенденция и така Великобритания де факто да се превърне в сателит на ЕС.

Козът на Тереза Мей е, че Брекзит без споразумение е по-лошо, отколкото подписването на такова. Предполага се, че кабинетът и парламентът няма да изберат вариант без споразумение и ще я подкрепят.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.