Home»ЗДРАВЕ»Тютюнопушенето намалява ефекта от ваксината на Pfizer

Тютюнопушенето намалява ефекта от ваксината на Pfizer

Японски лекари установиха, че концентрацията на антитела в тялото на пациенти, които са били ваксинирани срещу COVID -19 с Pfizer, е най-силно повлияна от два фактора – възрастта и дали пушат. Учените публикуваха резултатите от изследването на medRxiv.

„Ако пациентите преустановят временно или постоянно пушенето преди ваксинацията, ще бъде възможно да се подобри ефективността на ваксинацията“, пишат изследователите.

Скоро след избухването на новия тип коронавирус, лекари и биолози установиха, че хората с диабет, затлъстяване, хронични сърдечни заболявания, както и пушачите, са много по-често поразени от болестта от останалите пациенти.

Клиничните изпитвания на първите ваксини срещу SARS-CoV-2 показват, че някои от тези фактори влияят отрицателно върху ефекта на ваксините. По-специално, италиански лекари са установили, че затлъстяването и наднорменото тегло могат да намалят броя на антителата, които възникват след ваксинацията, с два до три пъти.

В ново проучване лекари, ръководени от Митиру Савахата, доцент в Медицинския университет Дзити (Япония), установяват, че пушенето също може да повлияе на ваксинациите по подобен начин. По време на работата си те наблюдавали нивото на антитела в организма на 400 здравни работници за дълго време, които били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer. Учените събират кръвни проби от доброволци три месеца след втората доза ваксинация и измерват концентрацията на антитела, които могат да се свържат с частиците SARS-CoV-2. Савахата и нейните колеги изследват тези данни, като сравняват разликите в пропорциите на антителата с възрастта на доброволците, техния пол, зависимости и други странични фактори.

Оказало се, че най-силен ефект върху концентрацията на антитела има възрастта на доброволците и дали те са активни или бивши пушачи. И двата странични фактора намаляват ефективността на ваксините значително повече от други явления като диабет, затлъстяване, хипертония или наличие на алергии.

Средно тютюнопушенето намалява концентрацията на антитела със 140-250 конвенционални единици, което в някои случаи може да намали техния дял с около 30-50% в сравнение с нивото при мъжете и жените на същата възраст, които никога не са използвали тютюневи изделия в миналото. Тютюнопушенето има особено негативен ефект върху ефективността на ваксинацията при възрастни, чието тяло първоначално съдържа относително малко антитела.

В същото време учените установиха, че дори скорошно прекратяване на тютюнопушенето е довело до факта, че делът на антителата в тялото на бивши пушачи не е спаднал толкова, колкото тези на тези японски лекари, които са продължили да използват тютюневи изделия. Тази характеристика трябва да се вземе предвид при извършване на масова ваксинация на населението, обобщиха Савахата и нейните колеги.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.