Home»АКТУАЛНО»В Сингапур изобретиха смартфон за „разговор“ с растения

В Сингапур изобретиха смартфон за „разговор“ с растения

Най-новото и впечатляващо изобретение на учените от Технологичния университет Нанян в Сингапур е смартфон, с помощта на който хората могат „да разговарят“ с растения, съобщава БТА, като цитира „Сайънс дейли“.

Изобретението се основана на това, че когато реагират на заобикалящата ги среда, растенията – най-вече такива, покрити с восък или власинки, изпращат електрически импулси, които обаче са едва доловими, тъй като са твърде слаби. По сходен начин функционира и човешкият мозък. Въз основа на тези данни учените са измислили устройство, което помага на хората и растенията да „общуват“ помежду си.

Методът може да се използва, за да се следи здравето на растението или да се установи дали то е изложено на опасност.

За целите на изследването специалистите са работили с вида Венерина мухоловка (лат. Dionaea muscipula), насекомоядно растение, а за „разговора“ са използвали смартфон и електрод, прикрепен с хидрогел към едно от капанчетата му за насекоми.

Венерината мухоловка е член на малка група растения, способни на бързо движение на листата при стимулация на чувствителните им влакънца – като срамежливата мимоза например.

Малко повече от секунда, след като смартфонът е изпратил електрически импулси към електрода, мухоловката се е затворила.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.