Home»АКТУАЛНО»Японска система за лицево разпознаване преодолява маските

Японска система за лицево разпознаване преодолява маските

Японската корпорация NEC стартира система за лицево разпознаване, която идентифицира хората, дори когато носят маски, адаптирайки се към новите условия на мерки срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Технологичната компания вече разработвала системата заради страдащите от алергии, които носят маски – обичайна практика в Япония, когато Covid-19 е ускорил работата по нея.

„Необходимостта се увеличи още повече заради извънредната ситуация с коронавируса (миналата година), която продължи дълго време и така сега представяме тази нова технология на пазара“, заяви Шиня Такашима, помощник мениджър в дигиталния отдел на NEC Corp.

Системата определя кога човек носи маска и се съсредоточава върху частите от лицето, които не са покрити като например очите, за да установи самоличността.

Компанията твърди, че процесът отнема по-малко от секунда и че точността на резултата е над 99,9%.

Преди пандемията алгоритмите за лицево разпознаване не успяваха да идентифицират 20-50% от хората, носещи маски, се посочва в доклад на американския Национален институт за стандарти и технологии. Но в края на 2020 г. бе отчетено значително повишение в точността.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.