Home»ЗДРАВЕ»Билки, подходящи при настинка и грип

Билки, подходящи при настинка и грип

Употребата на билки, с цел облекчаване на дадено здравословно състояние, е традиционна практика, която живее и до днес. Експертите все още не могат да признаят ефективността на билковата медицина при борбата с грипа и други заболявания поради липса на научни доказателства. Въпреки това билките са широко използвани за третиране на различни здравословни състояния. Важно е обаче, преди да се пристъпи към някакъв вид билколечение, да се консултирате с лекар.

ЧЕСЪН:

Този вид лук значително повишава отделянето на бели кръвни клетки (левкоцити), които дават първичната защита на организма срещу всякакви видове заболявания и инфекции. Ефикасността на чесъна е особено важна в началото на грипа – когато се приема с мед и се дъвче на цели скилидки. Този начин на консумация спомага за по-лесното му усвояване от организма, може да бъде от полза също така и за стомашно-чревния тракт.

ЕХИНАЦЕЯ:

Популярно е качеството на билката да подсилва имунната система, освен това помага при облекчаване на болка и възпаления. Има обаче и някои предпазни мерки, които трябва да се спазват, преди да се премине към употреба на билката. Това важи особено за хора, които приемат имунопотискащи медикаменти. В подобни случаи трябва да се консултирате с лекар.

БЪЗ:

Билката се справя при третиране на симптоми на грип като мускулна болка, възпалено гърло, освен това е ефикасна и при понижаване на температурата. Бъзът отдавна се смята за стимулатор на имунната система. Препоръчително е да се приема веднага след появата на първи симптоми на грип.

ЕВКАЛИПТ:

Изключително е полезен за облекчаване симптомите на настинка и грип. Свежите листа на евкалипта могат да се използват както за чай, така и за гаргара. И в двата случая облекчават болките в гърлото. Може да се прилага и под формата на мехлем.

ХЛЪЗГАВ БРЯСТ:

Тази билка също има протективни свойства за имунната система. Освен това тя предпазва и увредените тъкани в организма. Хлъзгавият бряст също така влияе благоприятно на хранопровода, стомаха, лигавицата на червата и гърлото.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.