Home»ЗДРАВЕ»Учени: Енергийните напитки са вредни

Учени: Енергийните напитки са вредни

Енергийните напитки стоят зад множество здравословни проблеми, включително затлъстяването, хипертонията и психичните проблеми.

Това установиха в Харвардския институт за общественото здраве. Употребата на такива напитки увеличава риска от стрес, тревогата, злоупотребата с психоактивни вещества, агресията, умората, раздразнението, болките в стомаха и проблеми с бъбреците.

Специалистите съветват да не се смесват енергийните напитки с алкохола. Това кара хората да пият повече алкохол. Те повишават вероятността от обезводняване и алкохолно натравяне. Учените са категорични, че минусите от тези напитки са повече от плюсовете като прилив на енергия, издръжливост и концентрация.

Междувременно друго изследване на учени от Канада показа, че подрастващите, които пият енергийни напитки, са застрашени много повече да получат травми в главата от връстниците им, които не прибягват до напитки с кофеин. При изследване се оказа, че черепно-мозъчните травми се срещат 5 пъти повече сред подрастващи, които пият напитките в сравнение с онези, които не правят това. Според специалистите енергийните напитки могат да влияят върху способността на организма да се възстановява след травма на главата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.