Home»АКТУАЛНО»Черните лешояди се завърнаха във Врачанския Балкан

Черните лешояди се завърнаха във Врачанския Балкан

За първи път от сто години в западна Стара планина е забелязана двойка черни лешояди. Те са наблюдавани в природен парк „Врачански Балкан“.

Черният лешояд или карталът е вписан като изчезнал вид в Червената книга на България преди 36 години.

Процесът на изчезване започва през 50-те години на миналия век, когато не се установяват карталови гнезда и рядко са забелязвани отделни екземпляри.

Преди шест години институции и неправителствени организации, паркове и дирекции, сред която и тази на „Врачански Балкан“, подготвят и започват работа по голям международен проект за завръщане на черния лешояд у нас.

Започва внасянето на картали от европейски зоологически градини. В природен парк „Врачански Балкан“ са освободени десет птици. Те се подхранват и наблюдават на специално изградени площадки.

Според експерти постигнатите резултати се дължат на натрупания опит при възстановяването в Стара планина на друг изчезнал вид – белоглавият лешояд.

От няколко години във Врачанския Балкан има 70 белоглави лешояда, които успешно гнездят и се размножават. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.