Home»ЗДРАВЕ»Орехите засилват волята по време на диета

Орехите засилват волята по време на диета

Орехите намаляват неконтролируемия апетит и допринасят за чувство на ситост, съобщи в. “Дейли Мейл”, цитиран от БТА, позовавайки се на американски учени. Те предизвикват такъв
ефект, като засилват мозъчната дейност за контрол. Това означава, че хората стават по-дисциплинирани, когато ги изкушава нездравословна храна.

“Знаехме, че хората се чувстват по-сити, след като са яли орехи, но се изненадахме от доказателствата, че ядките променят мозъчната дейност и така влияят върху начина на хранене”, каза д-р Оливия Фар, ръководител на екипа от медицинския център “Бет Израел Дикънес” в Бостън.

Учените са работили с 10 доброволци със затлъстяване на две 5-дневни сесии. През първата са им давали смути с 48 г орехи всеки ден. Това е препоръчваното количество от Американската асоциация по диабет.

Във втората сесия доброволците са получавали смути със същата хранителна стойност и вкус, но без орехи. Направеното изследване с ядрено-магнитен резонанс показа, че орехите засилват мозъчната дейност в район, свързан с контрола. Доброволците са казали също, че се чувстват по-сити след напитката с орехи.

Учени с пробив в лечението на алергията към фъстъци

Учени от Австралия съобщиха за сериозен пробив в облекчаването на животозастрашаващата алергия към фъстъци. Те открили продължително лечение, което дава надежда за успешно излекуване, пише сп. “Lancet”.

В клинични проучвания, проведени в изследователския институт за деца „Мърдок” в Мелбърн, на болните малчугани е даван пробиотик, заедно с малки дози фъстъчен протеин за период от 18 месеца. Когато експериментът приключил, близо 80% от децата вече можели да понасят ядките. В дългосрочен план 70% от тях все още могат да ядат фъстъци без странична реакция.

Специалистите твърдят, че изследването им предоставя най-силното доказателство, че излекуването на алергията към фъстъци е възможно. Те планират да потвърдят резултатите с по-задълбочени експерименти, които според тях “ще имат важни резултати за справянето с най-модерната епидемия сред хранителните алергии”.

Хранителните алергии засягат едно на всеки 20 деца и около двама на всеки 100 възрастни. Най-често срещани са при морските дарове, кравето мляко, яйцата и фъстъците. Алергията към фъстъци е една от най-опасните, водеща до анафилаксия – потенциално фатална алергична реакция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.