Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Румен Радев: При масиран мигрантски натиск България няма капацитета да се справи сама

Румен Радев: При масиран мигрантски натиск България няма капацитета да се справи сама

При внезапен масиран мигрантски натиск към нашата сухопътна граница България няма капацитета да се справи сама. Затова трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС, посочи пред журналисти в отговор на въпрос президентът Румен Радев, който днес участва в отбелязването на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили – 16 октомври.

Президентът каза, че службите за сигурност са го уверили на срещата вчера след заседанието на Съвета по сигурността към МС, че няма пряка заплаха за сигурността на страната и те продължават да следят внимателно ситуацията.

Радев отново посочи, че България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск към нашата граница. За да не останем сами, за да не прерасне този натиск в криза на сигурността и в хуманитарна катастрофа, да е ясно коя държава с какво, кога и къде участва, добави президентът и припомни за внесените от него писмени искания за разработване на такъв оперативен план на Съвета на ЕС през април 2017 година. Президентът е получил уверението на премиера на срещата вчера, че този въпрос ще бъде поставен отново на вниманието на Съвета на ЕС.

Футболът е огледало на състоянието на държавата, каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това, коментира още държавният глава в отговор на въпрос за оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, поискана от премиера след срещата България – Англия в София. Като посочи, че не иска да се превръща в адвокат на Михайлов, президентът Радев заяви, че за него е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от нея федерация. Това не трябва да се допуска, а стана практика и за много други институции, независими уж от държавата, добави Радев. По думите му със самите призиви и обяснения, че оставката се иска заради расистки изстъпления, управляващите са се саморазобличили, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете, няма охранителни и разследващи функции и не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата. Затова, според президента, искането за оставка на Борислав Михайлов по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят. Радев обаче заяви, че е крайно неприятно България, спасила българските евреи от лагерите на смъртта, да бъде олицетворявана с расизма. Президентът заяви, че не трябва да се допуска генерализация на този проблем, но е необходимо държавата да приложи драконовски мерки срещу футболното хулиганство. Но по думите му, докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават.

На въпрос за пускането от Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов, Радев заяви, че като президент няма да си позволи да коментира съдебно решение, но призова никой – било отвън, било вътре от системата, да не се меси в работата на съдебния състав. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.