Home»АНАЛИЗИ»В този турски град бозата и халвата са по български рецепти

В този турски град бозата и халвата са по български рецепти

Едно изселническо семейство от България вече трето поколение произвежда и продава халва и боза в турското градче Пазарйери, община Биледжик.

Бозата и халвата се произвеждат, като първо в специална каменна мелница се смила сусаменото семе, тахан и бяла захар.

Прадедите на семейството са се преселили в Пазарйери от България. Работят под наем в един магазин от четирийсет квадратни метра.

Изселническото семейството е патентовало и марката на халвата на сове име.

Един от собствениците на бизнеса с боза и халва Мухиттин Сойдан разказва, че дедите им са дошли в Пазарйери през 1913 г. от България и при много трудни условия успели да наемат магазина, който работи и до днес.

Продажбите вървят добре. Машаллах!

Сойдан разказва, че в този магазин, в който дядо му е влязъл като наемател вече трето поколение потомци от осемдесет и две години насам продължават семейния бизнес и допълва: „Тук предимно продаваме боза и халва, имаме четири маси и двайсет стола. Някои идват и хапват на място, но хората си взимат и за вкъщи. Производството е в един цех в общинския център. Задачата ни е трудна, на ден произвеждаме три тона боза. Продажбите вървят добре. Машаллах!“

Докато прадядо им Исхак Сойдан е бил жив, решили да закупят магазина, но собственикът не се съгласил.

Дилем Ирер, която е студентка в град Афойонкарахисар, е дошла в Пазарйери, за да хапне и да купи халва и боза. „С приятелките ми често идваме тук. Това се превърна в обичайна практика за нас. Хапваме халва и пием боза. Оттук нося и на семейството ми, защото всичко е толкова вкусно. Баща ми много обича боза.“

Гюл Танър, която работи в Банка в град Ескишехир идва тук, заради вълшебния вкус на бозата и халвата с 82-годишна традиция и заявява: „Десетилетия наред в този магазин вкусът на халвата и бозата е все същият. Страхотен вкус. Хапваме ги и в Ескишехир.“ Източник: „Хюрриет“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.