Home»АКТУАЛНО»В Турция искат затвор на звезда от НБА заради обида към Ердоган

В Турция искат затвор на звезда от НБА заради обида към Ердоган

Турски прокурор поиска присъда до четири години затвор за баскетболиста от НБА Енес Кантер, който разгневи турското правителство с подкрепата си за духовника Фетхуллах Гюлен, предаде ДПА, пише БТА. Баскетболистът играе в НБА за състава на “Ню Йорк Никс”.

Срещу Кантер е заведено дело за „обида на президента“ в социална мрежа и той може да получи присъда от една година и два месеца до четири години и осем месеца затвор. В обвинението е посочено, че Кантер е използвал „Туитър“ в периода 6 май-2 юни 2016 г., за да „оклевети и осмее“ Ердоган. 25-годишният Кантер е отявлен критик на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, когото нарича „диктатор“ и „Хитлер на новото време“.

„Казах по-малко, отколкото този почтен човек заслужава. Добавете още четири години за мен, господарю“, отговори иронично на обвиненията Кантер чрез социалните мрежи, пише dnevnik.bg.

Кантер беше обявен от турски съд за „беглец“ заради подкрепа към живеещия в САЩ духовник Фехтуллах Гюлен. През май турските власти анулираха паспорта на бившия национал на страната. Той беше задържан на летището в Букурещ, докато се опитваше да влезе в страната за благотворително събитие. Впоследствие баскетболистът се насочи към Лондон, а оттам отпътува за САЩ. Ден преди случката баскетболистът обяви, че местната служба в Индонезия, по настояване на турските им колеги, са се опитали да го отвлекат и екстрадират в Турция. Това далеч не бе всичко, а под ударите на властта попадна и семейството на Кантер, като дни след случилото се баща му бе арестуван.

Кантер притежава зелена карта, която му позволява да работи в САЩ за неограничено време. 25-годишният играч живее в Щатите от 2011 г., когато беше избран под №3 в драфта на НБА от „Юта джаз“.

Видео с участието на Енес Кантер в НБА с отбора на “Ню Йорк Никс”:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.